Wat kost mediation?

Uurtarieven
De kosten verschillen per mediator. Mediators hanteren verschillende uurtarieven. Meestal is dat ongeveer € 180,- per uur (inclusief btw). Er zijn mediators die een instaptarief hanteren. Het instaptarief van € 75,- per partij (exclusief btw) geldt voor het eerste gesprek, met een maximum van twee uur.

Het aantal gesprekken
Het aantal gesprekken dat nodig is, hangt af van hoe snel u en de andere partij(en) het eens kunnen worden. Gemiddeld duurt mediation tussen de 2 en 8 uur, verdeeld over een aantal gesprekken.

Verdeling kosten
De partijen zijn samen verantwoordelijk voor het betalen van de mediator. Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. Maar de partijen kunnen andere afspraken maken over de verdeling.

Tegemoetkoming in kosten mediator
Als u beneden een bepaalde inkomensgrens valt, komt u in aanmerking voor een bijdrage in de kosten voor mediation. Dit betekent dat de overheid een deel van de kosten van de mediator betaalt. Hoeveel dat is, hangt af van het inkomen van u en uw partner en het vermogen dat u bezit. U kunt de bijdrage niet zelf aanvragen. Dit doet de mediator voor u bij de Raad voor Rechtsbijstand. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, krijg je misschien een (beperkte) vergoeding via je rechtsbijstandverzekering.

Wat kost mediation?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *